Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Ποιός κρύβεται πίσω από την Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας

Μην είναι τα ξένα σκοτεινά κέντρα εξουσίας; Μην είναι οι μεγαλογιατροί που θέλουν να καπελώσουν το επάγγελμα για να βολέψουν τα παιδιά τους; Μην είναι οι μεγάλες εταιρείες  που μυρίζονται κέρδη σε ένα νέο για τα Ελληνικά δεδομένα επάγγελμα;
Λυπάμαι συνάδελφοι που όλα τα ανωτέρω, παρότι ταιριάζουν στην καχύποπτη φύση μας, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.
Πίσω από την Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας δεν βρίσκονται παρά οι λίγοι γραφικοί, (γνωστοί από τα εκάστοτε συνέδρια), που δραστηριοποιούνται στο χώρο πάνω από 15 χρόνια, που δεν ξέρουν που ανήκουν, σαν μετανάστες χωρίς πατρίδα γιατί το επάγγελμά τους κόπηκε στη μέση διότι ήταν παράνομο και  μετά έγινε νόμιμο χωρίς νομοθετικό πλαίσιο, που δεν μπορούσαν να ανήκουν στους υπάρχοντες Συλλόγους επειδή δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν βρε αδελφέ να έχουν μαγαζί…  και που στο τέλος βαρέθηκαν την γκρίνια, την απραξία, τα καπελώματα, τα μεγάλα λόγια και αποφάσισαν αυτοί και όλοι όσοι ήταν σαν αυτούς να ανήκουν κάπου!!!

Να ανήκουν σε ένα Σύλλογο όπου οι κουβέντες γίνονται ανοιχτά, φιλικά και με στόχο αυτό το επάγγελμα, που δυστυχώς αυτοί που τόσο το συζητούν δεν ξέρουν καν ποιο είναι ακριβώς το αντικείμενό του, να αποκτήσει υπόσταση, υποχρεώσεις και δικαιώματα, υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης, να αποκτήσει οντότητα και φωνή.

Η Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας δεν φιλοδοξεί να κατοχυρώσει ή να αναγνωρίσει τίτλους και πτυχία. Απαιτεί όμως από τα μέλη της ένα ελάχιστο επίπεδο σπουδών το οποίο θα αποτελέσει την αφετηρία για να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί και στη χώρα μας ένα ομοιογενές υψηλό επίπεδο κατάρτισης, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, και ένα υπόβαθρο εκπαίδευσης που θα δώσει την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να προχωρήσουν ένα βήμα πιο μπροστά.

Στην Ευρώπη θα βρει κανείς τους επαγγελματίες του χώρου να ονομάζονται με 3 τουλάχιστον διαφορετικούς τρόπους. Για πολιτικούς λόγους μπορεί να ονομάζονται οπτικοί, οπτικοί οπτομέτρες ή οπτομέτρες όμως όλοι έχουν μία εξαιρετική εκπαίδευση και οι περισσότεροι πανεπιστημιακού επιπέδου. Αυτός είναι και ο στόχος της Ελληνικής Ακαδημίας Οπτομετρίας. Δεν φιλοδοξούμε να αντικαταστήσουμε κανένα Σύλλογο ή Ακαδημαϊκό Ιδρυμα, ούτε και να γίνουμε ένα ακόμα συνδικαλιστικό όργανο. Θα αγωνιστούμε όμως να βάλουμε γερές βάσεις και να δημιουργήσουμε μέλλον για ένα επάγγελμα που βρίσκεται στην πρωτοβάθμια φροντίδα της δημόσιας υγείας.
Όσοι συνάδελφοι έχουν το ίδιο όραμα με μας είναι ευπρόσδεκτοι, όχι για να αποκτήσουν τίτλους ή δόξα αλλά για να δουλέψουν και να βάλουν το λιθαράκι τους στο δικό τους μέλλον και ίσως των παιδιών τους.


Γεωργία Τόλιου

Προσωρινή Γεν. Γραμματέας  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου